Manapság gyakran látunk trendi színű szalagokkal összeragasztgatva férfiakat, nőket az edzőtermekben. Triatlon és futó versenyeken szerintem már nem is igazán jellemző, hogy bárki is ragasztatlanul álljon rajthoz. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez vajon csak divat vagy valami haszna is lehet?

Én személy szerint nagyon szeretem ezeket a ragasztásokat, heti 25-30 balett órát vezetek le, így sajnos gyakran túlhajszolom az izomzatom, izületeim. Mind megelőzésre, mind sérülésekre használható a kinesio tape, hematómára és ödémára is rendkívül hatékony kiegészítő terápia, előszeretettel alkalmazom a tanítványaim körében is.

Mi az a kinesio tape és hogyan hat?

A kinesio tape egy egyszerű rugalmas légáteresztő textil szalag, mely akril ragasztóval van ellátva. Semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz. Nagyon hasonlít súlyában és vastagságában a bőrünkhöz, rugalmassága végett nem gátolja viselőjét a mozgásban, együtt mozog a test szöveteivel.

A bőrfelületre felragasztott tape megemeli a bőrt, stimulálja a bőrben található receptorokat. Mivel a központi idegrendszer számára a taktilis inger (az érintés) az elsődleges, serken a vér és nyirokáramlás, így rövidebb a gyógyulási idő, hamarabb regenerálódik a szervezet. Hatását már a felragasztást követően azonnal érezni lehet.

Milyen esetekben ajánlott a ragasztás?

Leggyakrabban boka-, térd-, és derékfájdalmakkal, stressztől görcsösen összeállt nyakkal érkeznek a vendegeim. A tapeing terápia nagyon jó dolog, de ezekben az esetekben csak mint kiegészítő terápia vezetnek javuláshoz, gyógymasszőr és gyógytornász, esetleg nagyon jól képzett személyi edző, pilates trainer segítsége javasolt a tartós tünetmentességhez, javuláshoz.

Hematóma (véraláfutások) valamint ödéma gyorsabb és hatékonyabb javulásában rendkívül hatékony, ezekben az esetekben kifejezetten ajánlom a szakszerüen felhelyezett ragasztásokat, döbbenetesen jó eredményeket tudunk vele elérni.

A tapeing nem csak az izmok kezelésében és a normalizálásban segít, hanem megelőzhetőek vele a ficamok, rándulások. (kezdő spicc táncos lányaimnak kifejezetten ajánlom is a használatát)

Miért vannak különböző színű tapek?

A színterápia jótékony hatásáról biztosan hallott már. Elegendő csak az általános iskolai rajz órákra gondolni, ahol a hideg, meleg színeket ismertetik. Lélektani hatásuk nagyon fontos a tapelésben. Nyilvánvalóan egy férfi vendég nem viselne olyan szívesen rózsaszín ragasztást mint egy tinilány, ezt is fontos figyelembe vennünk.

Mint ahogyan az állatok is reflexszerűen a bőrük elhúzásával  jelzik, ha valaki olyan próbálja megérinteni őket, akivel nem szívesen teremtenének kontaktust, az emberi bőr is képes megtagadni bizonyos színeket. Ezért is szoktuk minden ragasztás előtt megkérdezni, melyik szín a legszimpatikusabb.

A színekről részletesebben:

Kék – Nyugalom Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.

Pink – Lazítás Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Szeretettel várom minden kedves vendégem és leendő vendégem!

,,Az egészség a korona az ember fején, de ezt csak a beteg ember láthatja”

(egyiptomi közmondás)

Az árlistát megtalálják az ‘Árak’ menüpont alatt.