Magazin

Táncosok étkezési szokásai

Anorexia vagy diéta? Avagy mit esznek a táncosok

Állandó téma szinte a balett táncosnőkről alkotott kép, mely szerint anorexiásak és önsanyargatóak. A kérdés tisztázására több szempontot érdemes figyelembe venni!

A mindennapos tükör előtti gyakorlás, a folyamatos önkontroll során csak egyetlen dolgot lát maga előtt a táncosnő: a tökéletes balerinát. Mindenki ezért hajtja magát, tartja a diétás étrendet, edz keményen. Sajnos emiatt nagyobb a rizikófaktora az anorexiának műfajunkban. Emiatt is tartom fontosnak stúdiómban, hogy már egészen fiatalok esetében is foglalkozzak a témával, beszélgessek velük erről.

Egy táncosnőnek a légies, hercegnői kinézeten felül erősnek kell lennie, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Ehhez rengeteg szénhidrátra van szükség, mellette rostokban gazdag étrendre, olajos magvak fogyasztására, fehérje forrásként pedig zsírszegény tejtermékek, túró, tojás, vörös húsok és halak fogyasztása a javasolt.

Egyesek hibásan tartanak az olyan ételektől, amelyek teltségérzetet vagy átmeneti puffadást okoznak. Tápanyagokban gazdag, de kalóriában viszonylag szegény étel például a húsleves, mely kiváló az éhség csillapítására.

Nem szabad “béltisztító” vagy “vértisztító” kúrát sem tartani, mivel a szervezetnek is van egy saját méregtelenítő szerve: a máj. Az ember teste képes önmaga megtisztítására természetes módon. Az ilyen diéta nem csak hasmenést okozhat, de még “a teljesítménynek is odavág”.

Dietetikusok által speciálisan összeállított diétákra támaszkodva felállítottak egy táncosok étrendjét bemutató táplálkozási piramist. Ennek a piramisnak az alapzatát a MOZGÁS adja, csúcsát pedig az édességek zárják, értelemszerűen ezekből fogyasszunk a lehető legkevesebbet. A mozgás feletti szinten jelölik meg a szénhidrátok fogyasztását, mint gabonaféléket, (zab, köles, hajdina, stb.) rizst, burgonyát, tésztát. Mivel egy táncosnak rengeteg energiára van szüksége a fizikai munka és a koncentrációs készségek fenntartásához, erre nagyon fontos odafigyelni. A következő szinten a gyümölcsök – elsősorban a banán- és a zöldségek állnak, felette a tejtermékek és húsok sávja helyezkedik el.

Elengedhetetlen szót ejtenem a megfelelő vízfogyasztásra, mivel legalább annyira befolyásolja a fizikai teljesítőképességet, mint a szilárd ételek.

Figyeljünk oda arra is, hogy naponta legalább 2-3 alkalommal együnk a főétkezéseken kívül is, mivel ezzel megelőzhetjük az anyagcserénk lelassulását.

Napi szinten ajánlott a multivitamin fogyasztása, emellett sérülések esetén javaslom, hogy C- és E-vitaminokat, valamint aminokat (diétás/testépítő szaküzletekben kapható) is vegyünk fel erre az időszakra étrendünkbe a mielőbbi felépülés érdekében.

Források:

pointemagazine.com

fidelio.hu

Még szintén kedvelheted...