Magazin

Spicc cipő választás

A helyes spicc cipő méretválasztáshoz mindenképpen javasolt szakmai segítséget kikérni. Ettől függetlenül érdemes tudni pár dolgot.

A spicc cipő merőben eltér a sima utcai cipőktől. Nem pusztán a talphossz számít, rengeteg egyéb méretet kell megadni, melyek a következők:

Talp hossza: francia, angol, amerikai és egyéb méretezések, gyártók szerint vannak jelezve. Nyilván egy angol cipőt, angol számozással árusítanak, ezt vegyük figyelembe. Sose mondjuk, hogy 6-os cipőt kérek, ha 36-os a lábunk, mert meglepően nagy cipőt nyomnak még a végén a kezünkbe. Sose vegyünk túl nagy cipőt, spiccen állva ne dudorodjon ki hátul a sarokrész, viszont a töméseknek való helyet bele kell számolnunk! KIZÁRÓLAG TÖMÉSEKKEL EGYÜTT PRÓBÁLJUNK CIPŐT!

Boksz szélessége: gyártótól függően több szélesség van, az alapok a N (narrow=keskeny); M (medium=közepes); W (wide=széles). Vannak gyártók, akik készítenek extra keskeny és extra széles lábfejre való cipőket is. A boksz egyébként a cipő orrát, azt a nagyon kemény, merevítet, részt jelöli.

Keménység: ebben is eltérőek a cipők, vannak gyártók, akiknek 9féle keménységben készítenek cipőt, de vannak, akiknél 5féle található, ettől függetlenül ugyan az a megnevezés, puha, közepesen kemény, kemény, és ezek közti átmenetek.

Sarok magassága: ezt a lehetőséget már csak a luxus kategóriás cipők hordozzák, ezt is mindenképpen pliézéssel, relevézéssel teszteljük, hogy mi a számunkra legideálisabb méret.

Kivágás: vannak kerek és V-kivágású cipők.

Orr záródási magassága: ez is inkább a magasabb kategóriás cipőknél jellemző, a maximális kényelemért és pontosságért.

Az itthon kapható cipők tökéletesen megfelelőek, többnyire Grishko, Sansha, Gaynor kapható, léteznek olyan neves cipészek is, akik személyre szabottan készítenek spicc cipőket. Aki esetleg jár külföldön és teheti, szerezzen be egy Bloch cipőt, tipikus angol minőségű remek gyártmányok.

Vásárláskor senki ne felejtsen el spicc gumit, elasztikus spicc szalagot, tömést és ujjelválasztók/szilikon védőket vásárolni.

Még szintén kedvelheted...