Stretching

Stretching avagy nyújtás

Táncos körökben a nyújtás a leghétköznapibb tevékenység, hiszen minden napi gyakorlatot ezzel kezdünk és zárunk. Nem csak a táncosoknak, sportolók, hanem mindenkinek szüksége van erre a módszerre. Leggyakoribb vendégeim ülő- vagy állómunkát végző dolgozók, akik ’beállt’ izmaikat szeretnék újra formába hozni.

Mi az a stretching?

Az izmok, inak nyújtása a stretching, melynek különböző fajtái vannak. Sokakban él az a tévhit, hogy nyújtás csak hosszasan kitartott gyakorlatokkal eltöltött hosszas kínszenvedés. Vannak aktív és passzív, ez utóbbin belül is két alfajt különböztetünk meg, a ballisztikus és a statikus nyújtást, valamit létezik az úgynevezett PNF nyújtási technika is, melyet párban végzünk.

Én az óráim mindig egy dinamikus átmozgatással kezdem, akár csak a balett órákat, itt is rúdnál történő bemelegítés előzi meg a munkát.

Szinte kivétel nélkül mindenki felteszi a kérdést: Milyen gyakran és mennyi ideig kell a gyakorlatokat végezni?

Naponta! Tulajdonképpen a nyújtásnak szokássá kell válnia, azaz mindennapos tevékenységeink közé kell felvenni, ha tartós eredményt és fájdalommentes hétköznapokat szeretnénk.

Arról, hogy mennyi ideig kell kitartani egy-egy gyakorlatot, különböző tanulmányok is készültek, melyek azt mutatják, hogy statikus nyújtás esetén 30-60 másodpercig érdemes benne maradni a pózban. A rövidebb ideig végzett gyakorlatok nem vezetnek eredményre.

Személy szerint javaslom, hogy először tanuljuk meg az ellazulás művészetét. Sose legyen cél egy 60 másodperces kínszenvedés! A gyakorlás célja, hogy a mozdulatot mindig az ízületi mozgástartomány elérhető maximum pontjáig engedjük, itt próbáljunk ellazulni pár másodpercig. Haladó szinten már 30 másodpercig érdemes kitartani ellenfeszítés nélkül is a gyakorlatokat.

Fontos, hogy csakis hozzáértő, tapasztalt szakember óráin vegyünk részt. Sajnos ebben a szakmában is sok a felületes tudású ’oktató’.

Várlak szeretettel az óráimon!


Facebook

Kérdőív órarend igényére

A kérdőív kitöltésével tisztább képet kapok a potenciális vendégkör igényeiről. Ezáltal több olyan embernek tudok jobb lehetőségeket kínálni, aki szeretne a foglalkozásaimon részt venni, de bizonyos tényezők meggátolják ebben. Törekszem arra, hogy vendégköröm számára a lehető legmagasabb fokú kényelmet teremtsem meg. Az alábbi LINKRE kattintva kitöltheted a kérdőívet.

Esemény Naptár

<< 2021 aug >>
hkscpsv
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

iDancestore – Bolt és webáruház

Magyarország legjobb táncszaküzletében az iDancestore - Bolt és webáruházban mindent megtalálsz, amire az óráimon szükséged lehet.

Feliratkozás a hírlevelünkre