Magazin

Balett kiadások?

Csillogó tütük, gyönyörű kosztümök, izmos, karcsú táncosok, táncosnők… Valószínűleg ezek azok a dolgok, amik először jutnak eszünkbe a balett szó hallatán. Melyik anyuka vagy apuka ne látná szívesen gyermekét ebben a közegben. Ám mielőtt beiratkoznánk egy tánciskolába, érdemes utánajárni a képzéssel járó kiadásoknak.

Oktatásnak fixhavidíja van.Minden hónapban hiányzásoktól/üdülésektől függetlenül ki kell fizetni. Nyári időszakban a tandíjak csökkennek. Alkudozásoknak úgy gondolom egy ilyen luxuscikknél, mint a balett oktatás, helye nincs, kérem, ezzel senki ne szégyenítse meg magát.

Az első órán lehetőség van óradíjjal részt venni, ekkor még az uniformis viselete sem kötelező. A következő alkalommal viszont már elengedhetetlen a tökéletes megjelenés, a lányoknak dressz, harisnya, gyakorlócipő, balett konty, a fiúknak pedig speciális balett ruházat, mely pólóból, jazz nadrágból/rövidnadrágból, gyakorlócipőből áll.

Biztosan mindenki tisztában van azzal, hogy a munkahelyén sem lenne jó a legrosszabb minőségű eszközökkel végeznie munkáját, pontosan így van ez a táncos növendékeknél is. Egy jó minőségű gyakorló cipő 4.000-8.000ft között mozog, ezek közül bőven megfelel a 4.500ft-os cipő, amit a tánciskolámban használnak a gyerekek.

Dresszek tekintetében elég széles a skála, a Decathlonban már 2.500ft-os áron tökéletes minőséget lehet kapni, aki fazonban valami különlegesebbre vágyik, határ a csillagos ég, körülbelül úgy 25.000ft-nál áll a felső határ, gyermek dresszek esetében maximum 15.000ft-nál. Harisnyából is csak a speciális balett harisnya a megengedett, rendkívül kellemetlen látvány, amikor a betétrész kilóg a dressz alól egy-egy developpé közben.

Fontos szót ejteni a spicc cipőkről is. Mindig minden növendékemnek azt javaslom, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb cipőt vegye meg. Minél drágább egy tánccipő, annál magasabb minőségű és komfortosabb. 8.000ft-35.000ft-ig vannak spicc cipők, mindig érdemes úgy készülni, hogy legyen tartalékcipő, amikor az előző ‘kikopik’. Ezt elegendő pár héttel később beszerezni, amikor a másikat már betörtük. Szükség van a cipő orrába tömésre, valamint spicc szalagra és spicc gumira, elsősegély szettre, szükség esetén speciális szilikon betétekre, ujjvédőkre, ujjelválasztókra.

Félévkor és év végén tantermi vizsgát tesznek a növendékek más balett mesterek jelenlétében, akikkel a vizsgák után lehetőség van konzultálni. Ezeknek vizsgadíja van, fejenként 2.000ft. (a konzultáció ingyenes)

A képzési rendszer bőven elegendő ahhoz, hogy a növendékek elsajátítsák az alapokat, viszont a nyári időszakkal járó kihagyások borzasztó kártékonyak tudnak lenni, ezért erősen ajánlott az edzőtáborokon és nyári kurzusokon, workshopokon való részvétel.

Az év eleji minősítéshez, hogy magasabb osztályban folytathassák a növendékek tanulmányaikat, kötelező a nyárzáró intenzív kurzuson való részvétel!

Az egyhetes táborok 20-25ezer forintba, a kurzusok és workshopok napi 3.000forintba kerülnek általában, ettől persze lehet eltérés.

Gálákon való egyéni szerepek eltáncolásához, 4-6magánórára van minimálisan szükség, felkészületlenül senki nem léphet színpadra.

Táncművészeti irányú továbbtanulás esetén mindenképpen ajánlott a rendszeres magánórázás, segítség nélkül önállóan nem valószínű, hogy fel tud készülni bárki is felvételire, hacsak nem táncos családba született.

Ezek az árak nevetségesen alacsonyak ahhoz a színvonalhoz mérten, amit a növendékek megkapnak tudás formájában, valamint arányaiban véve más iskolák tandíjaihoz mérten. Más mestereknek, oktatóknak más díjszabásuk és képzési rendszerük van. Szerencsére manapság már több iskola közül lehet választani itt Kecskeméten is. Tekintsünk körbe, menjünk el több helyre, majd válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb helyet.

Drága dolog a tánc, de amit az életünkhöz hozzátesz, az felbecsülhetetlen, eszmei értékű. Gyönyörködtetni és gyönyörűnek lenni felemelő érzés. Elegancia, intelligencia, jó modor és tartás. Ezt adja a balett.

Még szintén kedvelheted...